Женските панталони влизат в турския парламент 07.10 | 07:40

Досега депутатките в Турция бяха длъжни да носят пола на всяка цена

От Олга Андреева

Свободата да носят панталони си извоюваха турските народни представителки.

Според досегашния правилник на Великото национално събрание на Турция депутатките нямаха право да присъстват с панталони на парламентарните заседания.

Сега обаче конституционната комисия в парламента одобри промяна във вътрешния правилник за работа на парламента, съобщи CNNTurk.

Поводът стана депутатката Шафак Павей от опозиционната Народнорепубликанска партия, която, заради нелепата забрана, се наложи да сложи пола, която разкриваше протезата ѝ, както седеше в инвалидна количка, уточни БТА.

Предложението за внасянето на поправката във вътрешния правилник бе подготвено от депутати от управляващата партия, но се подкрепя и от опозицията.

След промените наредбата за облеклото в турския парламент предвижда мъжете да ходят облечени със сако и панталон и вратовръзка, а жените - с дамски костюм или със сако и панталон.

През юни френската сенаторка Маривон Блонден също пое инициатива за отмяна на многовековната забрана за носене на панталони в Париж.

Тя внесе в Сената предложение за закон, в който парижката полиция да бъде заставена да отмени наредба от 1799 г., забраняваща на жените във френската столица да носят панталони.

На теория дамите, които се намират в Париж, би трябвало да искат разрешение от полицията, за да носят панталони и трябва да изтъкнат специална медицинска причина, заради която настояват да прикриват краката си.

Водещи

Най-четени