Женските сълзи гасят сексуалното желание на мъжа 07.01 | 15:05

Те изпращат химически сигнал до силния пол, който сваля нивата на тестостерона

От Олга Андреева

Женските сълзи изпращат химически сигнал, който намалява нивата на тестостерон и сексуалното желание при мъжете, съобщи в. Guardian.

Сълзите се произвеждат от слъзните жлези и съдържат различни химикали, в това число протеини, ензими и метаболитни отпадъци.

Химическият състав на емоционалните сълзи обаче е много по-различен от този на сълзите, пролети като защитен рефлекс при попадането на песъчинка в окото, например.

Екип от учени в Израел е изследвал влиянието, което оказва върху силния пол подушването на женски сълзи. Сълзите са били събрани във флакони от лицата на специално избрани "ревливи" жени, докато гледали сълзливо-сантиментални филми.

Изследователите са отчели леко, но трайно намаляване на сексуалното влечение на мъжете, след като подушат женски сълзи, което обаче се обяснява с падането на нивата на тестостерон и потискането на агресията.

Изненадващото откритие, публикувано в американското списание Science, може да помогне на учените да разкрият мистерията защо хората плачат, когато са стресирани или тъжни.

"Видима е ползата от наличието на такъв химически сигнал в сълзите", заявява ръководителят на проучването Ноам Собъл. "По този начин на практика защитавате самите себе си, когато сте най-уязвими".

Водещи

Най-четени