Животните, извършили велики дела в историята 29.09 | 15:33

Запознайте се с 5 от тях

От Цанка Донкова

Светът е пълен с невероятно интересни животни. Някои от тях имат изумителни способности, на други инстинктът им за самосъхранение е впечатляващ, трети притежават ослепителна окраска, а четвърти са изпълнили велики дела.

Също като хората тези представители на фауната имат постижения, за които да говори цял свят и които се помнят векове напред.

Предлагаме ви да видите 5 от тях.

Котаракът Сам

1056243

Непотопяемият Сам е забележителен котак, преживял три корабокрушения през времето на Втората световна война. Първият кораб, от чието потъване Сам се спасява, е гордостта на немския флот - "Бисмарк", потопен на 25 май 1941 г., при потъването на който загиват над 2000 души, но не и Сам, наричан тогава Оскар.

След корабокрушението Сам попада на британския линкор "Казак", торпилиран същата година. Загиват всички 159 души от екипажа, но Сам оцелява отново. Преплува Гибралтар и се измъква на брега. Намерен е от други британски моряци, които му дават името "Непотопяемия Сам" и го завличат на борда на "Арк Роял". Корабът обаче също се натъква на подводница и среща морското дъно, но този път с изключение на един, всички членове на екипажа се спасяват. Сам е намерен "сърдит, но невредим" да дрейфа по морските вълни върху дъска. За щастие след този случай на котака никога повече не му се наложило да плава сред морските простори и умира от старост през 1955 г. в дома на моряк от Белфаст.

Останалите вижте в Div.bg.

Водещи

Най-четени