За агнешкото си трябва майсторлък 05.05 | 10:00

Как да приготвите перфектното традиционно ястие за Великден

От Кирил Русев

"Агнешкото? О, за агнешкото си трябва майсторлък!", казват бабите. Но не се отчайвате. Ако все още не сте приготвили великденската трапеза и не знаете как да направите вкусно агнешко, ще се убедите сами, че не е никак сложно.

Трябва ви един агнешки бут - поне 3,5 кг, 1-2 връзки зелен лук, чесън, подправки, зехтин, сол, галета и..... запретвайте ръкавите.

Начин на приготвяне:

Целият процес започва с внимателното шпиковане на бута, което е и най-времеемката част от активното готвене. С остър нож се правят дълбоки срезове в месото, а в тях съответно се набутват по няколко зърна черен пипер, скилидка чесън (половинка, ако е много голяма) и щедра щипка сол. Не се притеснявайте да не пресолите месото. Както се оказа, то само си знае колко сол му е нужна.

Самото шпиковане изглежда по ето този нелицеприятен начин, но така си осигурявате максимална свобода на достъп до вътрешността на бутчето:901783Кирил Русев/FitWell.bg

След като сте готови и на разположение имате останали само 3-4 скилидки чесън, сложете ги в блендер (или купата на пасатор) заедно с една връзка зелен лук, щедро количество студенопресован зехтин, листата от една връзка свеж джоджен (тук можете да заместите или да добавите естрагон), няколко щипки риган и 2-3 чаени лъжички червен пипер.901781Кирил Русев/FitWell.bg

Всичко това се пюрира...

901790Кирил Русев/FitWell.bg

...и оставя за секунда настрана, докато вие си застелете тавата с фолио. Фолиото намазвате с малко зехтин и покривате с канапе от зелен лук, който да ограничи контакта на месото с алуминия (който не е най-полезното нещо на света, знаете).901785Кирил Русев/FitWell.bg

След това паркирате бута отгоре и намазвате хубаво със зеленото пюре, което приготвихме преди малко. Всичко се поръсва с галета, защото едва ли има човек, който да не обича хрупкавата коричка.

Останалата част от рецептата за перфектното агнешко вижте на Fitwell.bg.

Водещи

Най-четени