За гурме-кухнята и още нещо 30.11 | 18:42
Интервю по повод Chivas Gourmet Salon 2012, който ще се състои между 3 и 5 декември в Гранд Хотел София

Chivas Gourmet Salon 2012 ще се състои между 3 и 5 декември в Гранд Хотел София. Събитието събира едни от водещите понастоящем шеф-готвачи на България, сред които е и топ готвачънт Жоро Иванов. Гостите на гурме-салона ще имат уникалния шанс да дегустират качествена храна, вина от внимателно селектирани изби и да потънат в истинска кулинарна наслада.
Ето какво сподели един професионалист, имал честта да бъде шеф-готвач в брюкселски ресторант с две звезди "Мишлен":
Може ли гурме ястие да бъде диетично?
Може. Принципно "гурме" е кухнята, насочена към здравословното хранене. Ако говорим за истинската гурме кухня, тя съчетава свеж, пресен продукт, технология и визия за поднасяне.
Каква е тайната на красивата маса и блюдо?
Не мога да кажа със сигурност. Общо казано, ястията трябва да изразяват характер. Ако говорим за салата, тя трябва да бъде с всички нюанси на една градина. Същото се отнася и за рибата – начинът на поднасяне трябва да отразява духа на морето. Естетиката е много важно нещо в кулинарията.
Важен ли е интериорът в един ресторант?
В един ресторант, противно на нашите схващания, че трябва да бъде луксозен, да бъде инвестирано много в интериора, трябва да преобладава удобството. Когато човек влезе, да се чувства комфортно. Луксът може да се покаже по много начини. Той трябва да бъде в чинията, както и в самия сервиз. Хората биха направили компромис със сервиза донякъде, но не и с храната.
Има ли българинът хранителна култура?
Тя се изгражда цял живот. Като цяло, нашата хранителна култура е на начално ниво. Нямаме особено виждане за това как да се храним. Проблематики и дискусии на тази тема, колкото искате. Храната е част от съществуването на човека. Той трябва да отделя на нея много внимание. Тя е част от нашето ежедневие, бит.
Останалата част от интервюто можете да прочетете на Kulinar.bg.
Водещи
-
Бюджетът е разчетен така, че е почти неизпълним в приходната му част
БНБ може да печати евробанкноти, но първо трябва да се премине през целия процес по приемане...
05.07 | 18:00
-
България е увеличила с 2500% износа на ток
Рекордът е на фона на трудната за енергетиката ни 2024-а година
05.07 | 17:41
-
Спецов: Икономическата обстановка у нас се подобрява
НАП отчита ръст в приходната част, Спецов разкритикува търговците за увеличаването на цените
05.07 | 17:20
-
Димитър Вацов: С държавата Пеевски прави същото, което направи с ДПС
"Борисов и Пеевски държат линия на отворени врати към крайните националисти"
05.07 | 17:00
Най-четени
-
Караджов: Климатиците в немските ни вагони не работят, прозорците не се отварят
Така те стават като пещ, категоричен е министърът
05.07 | 15:00
-
Веселин Стойнев: Нищо не може да ни попречи за приемането на еврото
Кабинетът ще изкара пълен мандат, прогнозира Георги Харизанов
05.07 | 14:00