За гурме-кухнята и още нещо 30.11 | 18:42

Интервю по повод Chivas Gourmet Salon 2012, който ще се състои между 3 и 5 декември в Гранд Хотел София

От Мартина Панайотова

Chivas Gourmet Salon 2012 ще се състои между 3 и 5 декември в Гранд Хотел София. Събитието събира едни от водещите понастоящем шеф-готвачи на България, сред които е и топ готвачънт Жоро Иванов. Гостите на гурме-салона ще имат уникалния шанс да дегустират качествена храна, вина от внимателно селектирани изби и да потънат в истинска кулинарна наслада.

Ето какво сподели един професионалист, имал честта да бъде шеф-готвач в брюкселски ресторант с две звезди "Мишлен":

Може ли гурме ястие да бъде диетично?

Може. Принципно "гурме" е кухнята, насочена към здравословното хранене. Ако говорим за истинската гурме кухня, тя съчетава свеж, пресен продукт, технология и визия за поднасяне.

Каква е тайната на красивата маса и блюдо?

Не мога да кажа със сигурност. Общо казано, ястията трябва да изразяват характер. Ако говорим за салата, тя трябва да бъде с всички нюанси на една градина. Същото се отнася и за рибата – начинът на поднасяне трябва да отразява духа на морето. Естетиката е много важно нещо в кулинарията.

Важен ли е интериорът в един ресторант?

В един ресторант, противно на нашите схващания, че трябва да бъде луксозен, да бъде инвестирано много в интериора, трябва да преобладава удобството. Когато човек влезе, да се чувства комфортно. Луксът може да се покаже по много начини. Той трябва да бъде в чинията, както и в самия сервиз. Хората биха направили компромис със сервиза донякъде, но не и с храната.

Има ли българинът хранителна култура?

Тя се изгражда цял живот. Като цяло, нашата хранителна култура е на начално ниво. Нямаме особено виждане за това как да се храним. Проблематики и дискусии на тази тема, колкото искате. Храната е част от съществуването на човека. Той трябва да отделя на нея много внимание. Тя е част от нашето ежедневие, бит.

Останалата част от интервюто можете да прочетете на Kulinar.bg.

Водещи

Най-четени