За миришещите крака и какво точно привличат 04.06 | 20:19

Очаквано неприятни неща

От Ивайло Коралски

Здравните власти от десетилетия се борят с маларията с инсектициди, балдахини, лекарства. Британски учени сега откриха силно ново средство срещу смъртоносната болест, пренасяна от комари - миризмата на човешки крака, съобщи AP.

Лабораторно изследване на учени от Лондонския институт по хигиена и тропическа медицина показа, че миризмата на мръсни чорапи привлича три пъти повече маларийните комари от тези, които не пренасят паразита. Резултатите ще помогнат за създаване на капани, насочени само към маларийните комари.

"От миризливите крака в крайна сметка ще има полза" - каза д-р Джеймс Логан от екипа.

Маларията убива над 600 000 души годишно, предимно деца в Африка. 

Специалистите отдавна знаят, че човешката миризма привлича комарите. Не беше известно обаче дали ставаме още по-привлекателни за насекомите, носители на маларийния паразит.  

Заразените комари са около 1 процент от всичките. Използването на капани, насочени само към маларийните комари би намалило броя на ставащите резистентни към пестицидите. 

Същата стратегия може да се използва и за насекоми, които пренасят други заболявания, като треската денге и японския енцефалит, отбелязва БТА. 

Следващият етап е да бъде открит химикалът в миризмата на човешките крака, който може да бъде произвеждан синтетично, за да се използва в капаните за комари. Като се има пред вид високо развитото обоняние на комарите, точната формула може да се окаже голямо предизвикателство.

Някои сирена миришат по същия начин като мръсните чорапи, но комарите не ги харесват, защото са еволюирали така, че да правят разлика.

Водещи