За пристрастяването към порното. Има ли откачане? 14.05 | 10:12

Учените твърдят, че алкохолната зависимост и пристрастяването към порното са много сходни

От Олга Андреева

В първото по рода си изследване в Австралия учени от Университета в Сидни проучиха ефекта от пристрастяването към порното върху самия пристрастен и върху семейството му, съобщи в. Sidney Morning Herald.

Ето някои "основни" данни за гледащите порно, които впоследствие развиват пристрастеност към него: 43% започват да гледат филми за възрастни, когато са били между 11 и 13-годишни.

Почти половината от гледащите порно филми (47%) го правят между 30 минути и три часа на ден. 30% си признават, че представянето им в работата страда заради прекомерното гледане на порно.

Около 18% пък са твърде заети със сексуални фантазии, когато нямат възможност да гледат порно.

Резултатите сочат още, че 20% от общо 800 участници са признали, че предпочитат да гледат порно, отколкото да правят секс с партньорката си.

Срещат се и случаи на крайно поведение на пристрастените към порното. Професор Ситартан споменава за случай на ученик в клиничната си практика, който отказвал да ходи на училище и не се срещал с приятелите, за да гледа порно до рано сутрин.

"Рано или късно това превзема живота им и се превръща в единственото нещо, което им носи удовлетворение", коментира проф. Ситиртан за пристрастените. По думите му пристрастяването към порното е сходно с алкохолната зависимост.

Все пак успокояващото е, че то може да се овладее. "Някои хора го преодоляват и могат да се научат как да намалят гледането на порно до ниво, което не пречи на отношенията им с околните, финансите, работата и обучението им."

Най-лесно справянето с проблема става като се ограничи достъпът до компютри и като се намалят финансите по това перо, обясняват учените. Изглежда обаче достъпът до безплатно порно е сериозна пречка за борещите се със зависимостта.

Водещи

Най-четени