За тайните на Велики Преслав с 3D възстановка 16.12 | 07:30

14-минутна анимация, по модела на филмите на National Geographic, ще бъде представена в Археологическия музей

От Кремена Бедерева

Компютърна 3D възстановка, по модела на филмите, излъчвани по National Geographic, ще бъде представена в Археологическия музей във Велики Преслав.

14-минутната анимация показва начина на градеж и общия архитектурен вид на Царския дворец в старата столица и по-точно на онази негова част, която археолозите наричат "площада с фиалата". Това съобщи кметът на община Велики Преслав Александър Горчев, цитиран от БТА.

Проектът, финансиран от фондацията "Америка за България", включва екип от археолози от музея във Велики Преслав и Археологическия институт с музей при БАН в Шумен, както и ученици от Клуба по визуална археология при ПМГ "Нанчо Попович" в Шумен. Работата по проекта започва преди година и половина, когато директор на музея във Велики Преслав, е сегашният кмет Александър Горчев.

Екипът, осъществил филма, е работил първо на терен. Кадрите са обработени чрез специална компютърна програма. Филмът е озвучен на четири езика - български, руски, френски и английски. Намеренията са 3D анимацията да бъде разпространена и в САЩ, за което в момента се водят преговори.

Водещи