Забравете за дубайския шоколад, измирските бомбички са новият голям хит 10.07 | 17:45
Ето как да си ги приготвите у дома

Дубайският шоколад и от 1-2 години беше абсолютният цар по сладкарските витрини и консумацията му беше въпрос на престиж, като най-вече парвенютата бяха готови да плащат доста "солено” за лакомството. От известно време обаче, скъпото лакомство вече не е №1 сред изкушенията – изместват го т.нар. "измирски бомбички”, които са изключителна вкусотия. Отгоре на всичкото, лакомството не е толкова скъпо и се намира на цени, колкото и за останалите сладки в заведенията.
Тънък слой хрупкаво тесто и течен шоколадов крем, направо се разтапят в устата
Турският сладкиш е много популярен и в миналото е бил известен просто като шоколадови бисквитки, но през последните 10 години сладките кексчета се купуват като топъл хляб не само в южната съседка, но и в целия свят.
Сладките се състоят от тънък слой хрупкаво тесто и течен шоколадов крем. Кремът може да се направи от шоколад или ядки, но най-разпространен е лешниковият крем, така наречената нуга. Въпреки че на пръв поглед приготвянето на тези сладки изглежда сложно заради почти прозрачното тесто, всъщност всичко е много лесно, бързо и просто.
Ако не може да откриете "измирските бомбички”, ето как да си ги направите във вашата кухня:
Изрежете парчета хартия за печене и ги поставете върху дъска или плоска тава. Загребете с чаена лъжичка от плътния течен шоколад (нутела, нуга…) и с друга чаена лъжичка избутайте топче върху хартията. Оформете 18-19 топчета и ги сложете във фризера.
Топчетата трябва да замръзнат. Тогава пригответе тестото. В по-дълбок съд сложете 210 г брашно, добавете щипка сол, една лъжица захар, едно пакетче ванилова захар, 60 мл олио и 120 мл гореща вода.
Бъркайте с лъжица или най-добре на ръка, докато всички съставки се смесят в еднородно, компактно тесто. Като дебелина тестото е средно меко и не залепва по стените на съда, с размер на топка, която се събира в дланта.
Върнете тестото в чистата купа и го покрийте с торбичка или фолио, след което го оставете да "отпочине” за 20 минути. През това време то става еластично и лесно за работа. След изминалото време, извадете тестото върху работен плот и го премесете, след което го разделете на 16 части.
Оформят се топчета, а в плитък съд се налива малко олио и намазва всяка топка, след което се оформя малка кръгла кора с диаметър 10 см.
В средата се слага замръзнала топка шоколад и се завива като бонбон, така че да се покрие от всички страни с тесто.
Отрежете излишното тесто с ножица, за да получите топка. Оформете я отново и я поставете в тава, застлана с хартия за печене. Повторете процедурата с останалите бисквитки, а от излишното тесто оформете още 2-3 бисквитки.
Вкусните бисквитки се пекат в предварително загрята фурна на 225 градуса само за 7-8 минути, след което ги оставете да изстинат преди сервиране.
Водещи
-
Асен Василев е петият заподозрян по делото "Коцев"
Софийският градски съд решава дали да остави в ареста кмета на морската столица
11.07 | 20:13
-
15 467 зрители са присъствали на стадион „Георги Аспарухов“ в четвъртък вечер
Двубоят между Левски и Апоел Беер Шева се оказа най-посетеният мач от първия предварителен...
11.07 | 18:00
-
До края на годината ще бъдат осигурени близо 200 единици различна техника за гасене на пожари
Сред тях са още 20 дрона за наблюдение, над 70 мобилни системи, различни видове пожарни, каза...
11.07 | 17:20
-
Експерт обяснява кога може да се придобие собственост по давност и как да се защитят правата пред Европейския съд
Права при наследени имоти
11.07 | 16:59
Най-четени
-
Борисов заяви, че всички държави завиждат на България за успехите
Борисов поздрави МВР за разбитата нелегална фабрика за цигари в Хасковско.
11.07 | 10:15
-
Вотът на недоверие не мина: Политически реакции, след като кабинетът „Желязков“ оцеля
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов
11.07 | 10:45
-
Павел: Вече мога да го обявя официално - за второ лято съм в Дуранкулак
Той застава рамо до рамо с Ралица Паскалева, с която вече снимат най-новите епизоди на...
11.07 | 12:45
-
Росен Желязков обеща помощ на Зеленски за възстановяването на Украйна след войната
Кредитен рейтинг и икономически перспективи
11.07 | 13:30