Забраниха на арабите да колонизират Марс 21.02 | 09:52

Пътешествие без възможност за връщане било недопустимо в исляма

От Антония Михайлова

Религиозните власти в Обединените арабски емирства публикуваха фетва, която забранява на мюсюлманите... да усвояват Марс.

Действащото в страната управление по делата на исляма преценило, че пътешествие на Червената планета без възможност за връщане на Земята е забранено в исляма.

"Такова еднопосочно пътешествие представлява заплаха за живота, в исляма това е неприемливо – заявили представители на ведомството. – Не е изключено, че човек, който ще отиде на Марс, няма да може да оцелее там." Затова, смятат в управлението, всеки, който тръгне към Марс, рискува "да загине неоправдано". А заради това в задгробния живот го чака наказание като за самоубийство, пише изданието Khaleej Times.

В управлението отбелязват: "Защитата на човешкия живот от всички възможни опасности е работа на всяка религия. Така пише в Корана: "Не убивайте сами себе си, тъй като Аллах е милостив към вас."

През април 2013 година холандската компания Mars One започна набирането на доброволци, готови да отидат на Марс и да се заемат с неговото усвояване. Но технологии, които да позволят на земляните да се върнат назад, все още не съществуват. Компанията е набелязала първия полет за 2022 година и ако той бъде успешен, друга група доброволци ще се присъедини към първите две години по-късно.

Доброволците трябва да са на възраст от 18 години нагоре и да са в добра физическа форма. Сред желаещите 200 000 смелчаци се оказали и 500 представители на Саудитска Арабия и други арабски държави. Първите колонизатори на Марс ще бъдат едва четирима души.

Религиозните дейци отбелязват, че мюсюлманите, които се подложат на такава опасност, дори на Марс няма да се скрият от очите на Аллах и след смъртта си ще получат възмездие.

Водещи

Най-четени