Западът затъпява заради жените 28.05 | 15:32

Обяснението по всяка вероятност трябва да се търси в нежеланието на умните дами да се раждат деца

От Кремена Бедерева

Психолози са установили, че през последните 100 години е настъпил регрес на западната цивилизация.

Оказва се, че за един век коефициентът на интелигентност на жителите на западните страни е намалял с 14,1 пункта. Обяснението по всяка вероятност трябва да се търси в нежеланието на умните дами да се раждат деца, съобщи NEWSru.

В предисловието към изследването, публикувано в сп. Intelligence, се отбелязва, че авторите са си поставили за цел да проверят дали представителите на викторианската епоха са били по-големи интелектуалци. Психолозите отбелязват, че през този период от историята (1837-1901 г.) е имало бум на иновациите, родили са се много гении и оттогава този показател доста е намалял.

Възниква въпросът: нашите предци не са ли били по-умни от сегашното поколение?

Учени от Брюкселския свободен университет съвместно с колеги от университета на Амстердам и Ирландския национален университет в Корк са установили, че за десет години коефициентът на интелигентност на жителите на Европа намалява с 1,23 пункта.

И, ако се съди по резултатите от анализа на 14 изследвания, извършени от 1883 до 2004 година, през викторианската епоха хората са реагирали много бързо на събитията, а скоростта на реакциите е свързана със степента на развитие на интелекта. Авторите на изследването са предположили защо се е случило това, уточнява БТА.

Изучаването на проблема е показало, че жените с по-висок коефициент на интелигентност са по-малко склонни да създават потомство, отколкото представителките на нежния пол с по-нисък коефициент на интелигентност. В резултат потомците на вторите са започнали да преобладават.

Резултатите от изследването са изненадали учените - преди се е предполагало, че сегашният поток от информация, който всеки ден залива съвременния човек, трябва да предизвика ускорено възприятие. Учени и преди са предричали края на еволюцията на човечеството.

Британски невробиолози например са открили, че човешкият мозък не може да нараства повече и няма откъде да черпи енергия: вътрешният ресурс за усъвършенстване е изчерпан.

Водещи

Най-четени