Засякоха втори мистериозен повтарящ се радиосигнал от Космоса 10.01 | 12:58

Радиосигналите не са нещо необичайно в Космоса, но когато се повтарят, пораждат голям интерес

От iNews.bg

Астрономи засякоха мистериозен повтарящ се радиосигнал, който идва извън Млечния път, съобщи Си Ен Ен, цитирайки проучване, публикувано в "Нейчър”.

Радиосигналите не са нещо необичайно в Космоса, но когато се повтарят пораждат голям интерес. Това е едва вторият открит подобен сигнал. Все още никой не знае какво кара тези радиосигнали да се повтарят, което отваря поле за спекулации, че може да идват от далечни извънземни цивилизации, съобщава бТВ.

Първият подобен сигнал с име FRB 121102 беше открит през 2015 г. от радиотелескопа "Аресибо”. Новият сигнал се казва FRB 180814.J0422+73 и е записан шест пъти, като дължината на всеки радиосигнал е няколко милисекунди. Установено е, че идва от място на около 1,5 млрд. светлинни години от Земята.

"След като за втори път попадаме на такъв сигнал, това означава, че най-вероятно има и други”, коментира Ингрид Стеърс, член на екипа, изследвал сигналите. "С повече подобни сигнали ще можем да ги изследваме по-подробно и да разпределем този космически пъзел”, допълва тя.

Една от хипотезите за произхода на повтарящите се радиосигнали е, че се причиняват от мощни астрофизични явления.

Първият сигнал е засечен на честота от 700 мегахерца, но други са записани на 400 мегахерца, което може да помогне на учените да установят произхода им.

"Възможно е източникът да са останки от супернова или от голяма черна дупка в центъра на далечна галактика”, пояснява Стеърс.

Водещи

Най-четени