Затворници съкращават присъдите си с четене на книги 27.06 | 12:10

Бразилски затвор опрощава по четири дни за всяка прочетена книга

От Елена Кирилова

Претъпканите затвори в Бразилия имат интересен подход за съкращаване на присъдите - те опрощават по четири дни на всеки затворник, за всяка книга, която прочетат, съобщава в. Telegraph.

Затворниците в четири от федералните затвори, в които лежат едни от най-известните нарушители на реда в Бразилия, имат шанса да направят нещо полезно за себе си.

Те ще имат право да прочетат до 12 литературни произведения, свързани с философията, науката и класиката, за да се сбогуват с максимум 48 дни от присъдата си. Срокът, в който трябва да бъдат прочетени книгите, е една година, съобщава правителството.

Така поставени условията, дават на затворниците да прочитат по една творба в рамките на четири седмици. По-интересното е, че за всяка книга те трябва да напишат есе, в което "да има правилно подредени параграфи, да няма грешки, да няма нужда от корекции и да е четливо написано”.

Специално "жури” ще решава кои от лишените от свобода имат право да участват в програмата, наречена "Обратно изкупуване чрез четене”.

Идеята на властите е затворниците да си тръгнат от затвора по-образовани и с по-широка визия за света.

Водещи

Най-четени