Захапката на хлебарките е пет пъти по-силна от човешката 12.11 | 15:28

Челюстите на насекомите са закрепени за капсулата на главата, която се състои от фини слоеве кутикули, образуващи сложна структура

От iNews.bg

Хлебарките могат да засилват захапката си със сложно свиване на мускулни влакна, които генерират сила 50 пъти по-голяма от теглото им, съобщи AFP.

Захапката на хлебарките е пет пъти по-силна от човешката. Човешката генерира натиск от 58 кг/кв. см, доста по-малко, отколкото на питбула - 160 кг/ кв. см, на горилата - 590 кг/ кв. см или крокодила, който е шампионът на животинското царство с 2 т/кв. см.

Тези мускулни влакна се активират само когато хлебарките гризат нещо твърдо като дърво и се налага да го захапват здраво няколко пъти.

Учени от университета Кембридж измериха силата на захапката на насекоми, която е различна от тази на гръбначните животни. Насекомите имат чифт силни челюсти с нещо като остриета, наредени хоризонтално като ножици. Използват ги много не само когато се хранят, но и за да ровят пръстта, да пренасят неща, да се защитават от хищници, да хранят поколението си.

Челюстите на насекомите са закрепени за капсулата на главата, която се състои от фини слоеве кутикули, образуващи сложна структура, която е част от екзоскелета им. В капсулата има мускули и за всички останали части от главата.

Това означава, че пространството в нея е ограничено и мускулите са разположени полегато, за да заемат по-малко място при свиване.

За изследването си учените са измерили силата на 300 захапвания на хлебарки под различни ъгли. Наблюденията им са много полезни за микроинженерните науки.

Водещи