Защитници на животните искат маймуна, направила си селфи, да получи авторски права върху него 23.09 | 14:59

Снимката е използвана "неправомерно" в книга за дивата природа

От iNews.bg

Редкият гривест макак, който си направи прочутото "ухилено селфи", трябва да получи авторско право върху него и да му бъдат изплатени обезщетения за нарушаването му, след като снимката е използвана "неправомерно" в книга за дивата природа според иск, заведен от защитници на животните в съд в Сан Франциско, САЩ, предаде Reuters.

Наруто - 6-годишният макак, който живее на свобода в резервата Тангкоко на индонезийския остров Сулавеси, си е направил прочутото "ухилено селфи" и няколко други автопортрета преди около четири години, използвайки оставения без надзор фотоапарат на британския фотограф Дейвид Слейтър, се посочва в иска, заведен от организацията PETA (Хора за етично отношение към животните).

Според организацията т.нар. "маймунски селфита" са резултат от "умишлени и доброволни" действия на Наруто без помощта на Слейтър.

"Наруто има правото да притежава и да се възползва от авторството върху снимките по същия начин, както който и да е друг автор", се посочва в иска на PETA.
Дейвид Слейтър е споделил за Ройтерс, че се чувства по-скоро "изумен" от делото, което според него е рекламен трик.

Фотографът не крие разочарованието си, че от организацията не са се свързали с него, преди да предприемат действия. Слейтър се описва като "нископлатен" фотограф на дивата природа, който се бори, за да изкарва прехраната си.

"Склонен съм да приема животните, фигуриращи в книгата ми, да имат права при определени обстоятелства, но по никакъв начин нямам предвид авторски права. Целта на ищците е да ме изкарат по-скоро престъпник, отколкото човек, който обича, уважава и се бори за правата на животните. Чудя се какви са истинските мотиви зад тази атака срещу мен", казва Дейвид Слейтър.

Делото е заведено от PETA срещу Слейтър, компанията му "Wildlife Personalities" със седалище във Великобритания и корпорация "Blurb" със седалище в Делауеър, САЩ, която миналата година започна да издава и да печели от книга със снимките. Прочутото селфи на Наруто е на корицата й.
Гривестите макаци от Сулавеси фигурират в Червения списък на Международния съюз за опазване на природата като критично застрашен вид.

Водещи

Най-четени