Защо в никакъв случай да не отлагаме сутрешната си аларма 06.11 | 14:40

Според специалисти това е много вредно за нашето здраве

От iNews.bg

Със сигурност на всеки му се е случвало сутрин да не иска да стане от леглото. И в опит да си откраднем още няколко минутки сладка дрямка, да пренастройваме часовника да звънне след 5 или 10 минути. Е, в такъв случай всички знаем колко зле се чувстваме след подобен бонус.

Вероятно лично сте проверили, че дремването след първия звън на алармата ни прави още по-изморени и ни кара да се чувстваме сънливи. Тази практика е изключително вредна за нашия организъм, защото времето между двете аларми е прекалено кратко. Тялото не успява да "заспи" дълбоко и мозъкът започва да се обърква както точно означава звънът. Освен това се разстройва биологичният часовник, пише британското издание Independent.

"Ако трябва да започнете деня си в 7 часа, вероятно ще се изкушите да навиете алармата си за малко по-ранен час - например 6:40 - и да отлагате алармата няколко пъти до 7, а може би дори до 7:15 ч. Заради тази стратегия обаче, тялото не успява да се научи да реагира на алармата и да се събуди", пише в доклада си по темата поведенческия учен Дан Арили.

Водещи

Най-четени