Защо винаги имаме сол и пипер на масата? 19.01 | 12:00
Как да разберем дали имаме недостиг на сол в организма?
 
    
            
            
            
            Солничките за сол и пипер винаги вървят ръка за ръка. В магазините те се продават под формата на комплекти и вероятно присъстват на трапезата на почти всеки дом. Вероятно и на вашата маса могат да се намери емблематичната двойка.
Но някога замисляли ли сте се защо точно тези подправки? Всъщност си има основателна причина:
Солта е изключително важна подправка. Тя е от значение за здравето ни, тъй като телата ни имат нужда от нея, за да могат клетките в организма ни да функционират правилно. Разбира се, в прекомерни дози може да навреди. Освен, че е жизнено важна за нас, солта подсилва скуса на храната ни и ни помага истински да ѝ се насладим. Освен това, да имате солница на масата винаги е много практично, тъй като можете да добавите необходимото количество към храната си, в случай, че не е достатъчно.
За всеки от нас е толкова естествено да консумира сол и телата ни сами ни покават от какво количество имаме нужда. Именно това е причината тя винаги да просъства на масата, докато се храним.
Как да разберем дали имаме недостиг на сол в организма?
Необичайно ниската концентрация на натрий в кръвта си има специално наименование - хипонатремия. При хипонатриемия един или повече фактори, вариращи от основното медицинско състояние до пиенето на твърде много вода, причиняват разреждане на натрия в тялото ви. Когато това се случи, нивата на водата в тялото ви се повишават и клетките ви започват да набъбват. Това подуване може да причини много здравословни проблеми, от леки до животозастрашаващи.
Основните симптоми на това състояние са: гадене и повръщане, главоболиеобъркване, загуба на енергия, сънливост и умора, безпокойство и раздразнителност, мускулна слабост, спазми или крампи и гърчове.
А пиперът? Е, при него историята е малко по-интересна!
Пиперът не подсилва вкуса така, както солта го прави, а по-скоро допринася със свой собствен. Това, което всъщност прави е да спомага функционирането на храносмилателната система. Ако обичате черен припер и го прибавяте към всяко ваше ястие, то вероятно се дължи на това, че стомахът ви има нужда от подкрепа. Затова не се притеснявайте да продължавате да го конскумирате свободно.
Водещи
- 
                Историкът Йордан Миленов критикува излишния медиен шум около забраната на празнуването на Хелоуин в някои български общиниДревните корени на Хелоуин 31.10 | 17:40 
- 
                Агенцията за социално подпомагане е отпуснала помощ за отопление на близо 338 000 хора и семействаТехният брой е с близо 13 000 повече в сравнение с миналата година 31.10 | 17:20 
- 
                България ще участва в престижния песенен конкурс „Евровизия“Завръщането на страната ни е част от стремежа на Българската национална телевизия да... 31.10 | 16:59 
- 
                Токът за бизнеса поевтинява с почти 38% утреВ пазарния сегмент "В рамките на деня" среднопретеглената цена на БНЕБ за 60-минутните... 31.10 | 16:45 
Най-четени
- 
                Пенсиите на военни и полицаи са средно с близо 1000 лв. по-високи от тези на останалите работещи хора в странатаВ добри за икономиката на страната години инфлацията е по-ниска от увеличението на доходите на... 31.10 | 11:45 
- 
                Учител и треньор с молба към родителите: Спестете на децата си ХелоуинНека бъдем будни, а не подражатели.Благодаря ви, че отделихте време да прочетете тези... 31.10 | 11:15 
- 
                1 на 8 деца в Пловдив се ражда недоносеноВ Пловдив се посрещат новородени от различни населени места в региона – сред тях Асеновград,... 31.10 | 12:15 
- 
                Слънчево начало на ноември, но ето кога идва снегътдъждове ще започне и месец декември 31.10 | 14:30 
 
    
 
    
 
    
 
    
 
    
 
    
 
    
