Защо жените мразят уличниците 05.06 | 17:39

Жените с по-разпуснат полов живот ги грозят социална изолация и евентуални проблеми с психичното здраве

От Мартина Панайотова

Американските студентки избягват да имат за приятелки колежки с голям брой сексуални партньори, което е далечно ехо от еволюционна реакция, пише в. Daily Mail, позовавайки се на най-ново проучване.

Изследователски екип от Корнуелския университет, воден от Жана Врангалова, констатирал, че дамите, които са спали с повече от 20 партньори до 20-ата си година, е най-вероятно да бъдат загърбени като приятелки от другите жени. Интересът на нежния пол към приятелства със сексуално по-малко активни полово другарки оставал, дори когато самите те били доста сексуално освободени.

Еволюционното обяснение на този феномен е, че представителките на нежния пол се опитват по този начин да гарантират своята връзка с партньора, като не го подлагат на изкушения с "леснодостъпни" приятелки.

При мъжете подобно изследване не дало същите резултати. Представителите на силния пол нямали нищо против да имат сред най-близките си приятели "серийни любовчии".

От изследването ставало видно, че жените с по-разпуснат полов живот ги грозят социална изолация и евентуални проблеми с психичното здраве. Интересното в случая е, че този вид дами се оказали много враждебно настроени към себеподобните, вместо да изпитват симпатии към тях.

Въпреки че социалните нрави много се промениха през последните десетилетия, леснодостъпните сексуални партньорки все още са заклеймявани от обществото, докато при мъжете не е същото. Техните многобройни любовни завоевания се считат за трофеи от околните и повдигат самочувствието им.

Проучването обхванало 751 студенти от двата пола, които попълнили въпросници за своя сексуален живот и за отношението им към необвързващия секс, цитира БТА. Те прочели и два почти идентични разказа с герой, който имал веднъж 2, а след това 20 сексуални партньори, и трябвало да дадат оценка дали биха го допуснали за свой приятел.



Водещи

Най-четени