Защо кифлите са напред в живота? 30.08 | 08:20

С високи токчета – към висок просперитет

От Антония Михайлова

Изследователите измислиха нов начин да икономисваме пари – да ходим по магазините на високи токчета. Оказва се, че жените, които носят обувки, изискващи постоянно балансиране, по-внимателно обмисляли решението за покупка.

Експертите от университета "Бригъм Йънг" в САЩ смятат, че пътуването на един крак на ескалатора или шопингът веднага след занимания с йога имат същия ефект. Така че мъжете, които не могат да се качат на кокили като жените, също имат методи за икономия.

Учените открили, че потребителите, изпитващи повишено чувство за равновесие, са склонни да обмислят и претеглят всички варианти, за да се сдобият накрая с не най-евтиния, но не и най-скъпия продукт.

"Ако сте човек с широки пръсти, си струва да се замислите за това да ходите на покупки на токчета", казва авторът на изследването Джефри Ларсън, професор по маркетинг.

Ларсън и колегата му проф. Дарън Билтър смятат, че почти всичко, което кара ума да се концентрира върху баланса, влияе и на похарчените пари. За потвърждение на това те провели серия експерименти, в които балансирането съпътствало потребителския опит.

Доброволците, участвали в изследванията, правили покупки чрез интернет, люлеели се на стол, отговаряли на въпроси за продукти, докато стояли на балансиращ диск, и избирали принтер, докато стояли на един крак.

Такива експерименти са част от нова област, която изучава отношенията между физическите усещания и вземането на решения. Предишни изследвания анализирали ролята на топлината, теглото и глада в нашия мислителен процес.

Авторите смятат, че целта на работата им е да се информират хората за това какви физически сили влияят на нашето мнение за околния свят.

Водещи

Най-четени