Защо мъжете не споделят проблемите си? 24.08 | 15:38

Оказва се, че по-лесно решават проблемите с разсейване, а не със споделяне

От iNews.bg

Нежеланието на мъжете да споделят своите проблеми може да се окаже сериозна пречка в отношенията им с половинките. И този навик изглежда се създава още в детството.

Ново проучване твърди, че повечето мъже, вместо да споделят чувствата си, просто не виждат смисъл да изказват на висок глас своите неволи пред съпругата или приятелката си. За тях това "упражнение" просто няма смисъл.

Според изследователите, докато жените са убедени, че безкрайното говорене и споделяне, на каквито и да е проблеми, ги кара да се чувстват по-добре, то при мъжете нещата съвсем не стоят така. Силният пол смята, че "споделянето" е "странно" и, че е чиста загуба на време.

Американските учени смятат, че именно противоположните нагласи на двата пола се зараждат още в детството.

Д-р Аманда Роуз от Университета в Мисури е извършила четири проучвания, обхващащи близо 2000 деца и тийнейджъри, цитирани от в. Daily mail.

Професор Роуз смята, че нейните констатации могат да обяснят причината защо много мъже не са склонни да говорят с приятелките си за чувствата си. "В продължение на години, популярни психолози настоятелно твърдят, че момчетата и мъжете всъщност искат да споделят за проблемите, които ги съпътстват, но не го правят заради страх да не бъдат засрамени или пък да не ги помислят за слаби", обяснява проф. Роуз.

Въпреки това, след нейното проучване се оказало, че всъщност момчетата не се чувстват разтревожи от факта, че не споделят чувствата си. Експериментът е проведен като момчетата са били попитани как биха се почувствали, ако говорят за проблемите си - и те не изразили тревога или безпокойство относно това.

Отговорите им показват, че те просто не виждат смисъл да споделят проблемите си и да разговарят за това. "Оттук, може да открием защо мъжете и жените имат много различен поглед към разрешаването на даден проблем в отношенията им с партньора", заключава проф. Роуз.

"Жените всъщност "подбутват" своите партньори да споделят насъбраното се напрежение или тревоги, защото очакват, че това ще ги накара да се чувстват по-добре", казват учените.

"Но мъжете са по-склонни да мислят, че говоренето за проблемите всъщност не помага, а само ги прави още по-големи. Затова те предпочитат да се занимават с други странични дейности, които да отнемат времето и мислите им, за да не умуват толкова", обяснява проф. Роуз.

В предишно проучване проф. Роуз забелязва, че неразрешаването на даден проблем поставя в депресивни състояния дамите, повече от представителите на силния пол. "Това е особено вярно за проблеми, които момичетата не могат да контролират, като например, дали дадено момче ги харесва, или дали ще бъдат поканени на парти, на което всички готини приятели ще са", аргументира се проф. Роуз.

Според специалиста, родителите трябва да обясняват на момчетата, че понякога говоренето е добра идея и помага, за да нямат проблеми с половинките си като пораснат.

Водещи

Най-четени