Защо не можем да спрем да ядем пуканки в киното? 07.09 | 19:05

Учени откриха, че навикът е по-силен от това дали храната ни харесва или не

От Елена Кирилова

Учени откриха, че хората не продължават да ядат нездравословна храна, само защото им е вкусно, съобщава в. Daily Mail.

Вместо това изследователите твърдят, че хората са силно обвързани с навика. Ако свързват определен вид храна с някаква дейност, като пуканките и гледането на филм, хората ще продължат да ядат по време на филма, независимо че храната не им харесва.

До този извод стигнали учени от Университета в Северна Калифорния, които разработили специален тест, благодарение на който разберали какво точно кара хората да преяждат.

За целта те дали на посетителите в кино пресни пуканки и такива, които били на една седмица.

Хората, които обикновено не ядяли пуканки, докато гледат филм, изляли много по-малко от старите пуканки, защото не им харесал вкусът им.

Но тези, за които пуканките вървят задължително в комбинация с филм, си хапнали еднакво количество от старите и от пресните пуканки. С други думи, те имали навика да си похапват в киното, независимо от вкуса на храната.

"Хората вярват, че хранителните им навици до голяма степен се активират от това какъв е вкусът на храната. Никой не обича студени, подобни на гъба пуканки, които са на една седмица", коментира съавторът на изследването Уенди Ууд. "Но след като сме формирали хранителния си навик, ние спираме да се интересуваме от вкуса на храната. Ние ще изядем същото количество, независимо дали тя е прясна или остаряла".

За да потвърдят откритието си, учените дали пуканки на друга група от хора, която гледала видеоклипове в заседателна зала, а не в кино.

В заседателната зала, място, което обикновено не се свързва с яденето на пуканки, вкусът на храната се оказал много по-важен, т.е. околната среда е изключително важна за задействане на въпросното автоматично хранително поведение.

Ето защо учените твърдят, че понякога добрите намерения не са достатъчни, тъй като навикът и случващото се в мозъка на човека е твърде силно.

При последвали експерименти изследователите открили, че могат да нарушат вредния хранителен навик, като накарат хората да ядат с ръката, с която не ядат пуканки обикновено. Това ги накарало да обърнат повече внимание на това какво точно ядат и колко качествена е храната.

Водещи

Най-четени