Защо не трябва да готвите със слънчогледово олио 21.02 | 19:31
Или което и да е друго растително такова
Част от видовете олио са стабилни на термична обработка или, по-важното, когато когато с тях се готви.
Последното означава, че процесът на готвене е приключил, качеството на мазнината не се е променило и тя не е проблем за здравето.
Други видове олио обаче реагират на топлинна обработка и е най-добре да не ги използваме за готвене. Именно такова е растителното олио. Накратко, то представлява триглицерид, извлечен от растение.
Колкото по-дълго време олиото престоява в наситени мазнини, толкова по-стабилно е от по време на готвене. Колкото по-дълго олиото престоява в полиненаситени мазнини (омега-3 и омега-6), толкова по-нестабилно е то, когато се обработва термично.
Пълният текст ще откриете в Kulinar.bg.
Водещи
-
Пъзелът "Редовен кабинет": Ще има ли нова тройна коалиция?
„Искам да уточня, че всичко е предпоследно, въобще не можем да сме сигурни още, че такъв тип...
14.01 | 10:30
-
Доставките на азерски природен газ за България се очаква да бъдат подновени на 15 януари
Доставките на „синьото гориво“ за страната ни спряха на 7 януари по технически причини.
14.01 | 10:15
-
София: Солена глоба за непочистен сняг пред входа
Анета Савова коментира и ефективността на мерките срещу мръсния въздух в София. Извършени са...
14.01 | 09:59
-
Кунчев: Навременното лечение е много важно
Здравите хора нямат нужда от имуностимуланти, те са за хората с хронично отслабен имунитет,...
14.01 | 09:45
Най-четени
-
Днес, 14 януари, ромската общност отбелязва един от най-значимите си празници - Василица,
В утрото на Василица малките сурвакари обикалят съседските домове, благославяйки за здраве,...
14.01 | 08:55
-
Православните християни честват днес, 14 януари, паметта на Света Нина
Имен ден празнуват : Адам, Калчо, Нина, Нино
14.01 | 09:15
-
Кунчев: Навременното лечение е много важно
Здравите хора нямат нужда от имуностимуланти, те са за хората с хронично отслабен имунитет,...
14.01 | 09:45