Защо непрекъснато отлагаме? 17.03 | 12:17

И какво да направим по въпроса

От Кирил Русев

Независимо дали ще си го признаете на глас или не, вие знаете, че сте точно такива: пълни с неосъществени добри намерения. В началото на годината си обещахте да се движите повече и да ядете по-малко боклуци, но кантарът ви показва, че сте направили точно обратното, библиотеката ви прелива от чудесни книги, които не сте прочели, но за сметка на това всяка седмица висите прекарвате часове в по-глупавата част от интернет, всеки път учите през нощта преди изпита и така нататък, и така нататък.

За повечето хора това се нарича "мързел", но истината е, че въпросната особеност е присъща на абсолютно всички ни и е плод на нашата слабост пред могъществото на импулса и естествената ни склонност да вървим по пътя на най-малкото съпротивление. Да, всички ние много добре знаем какво е по-добре за нас, но това по никакъв начин не ни пречи да не го правим или поне да отлагаме правенето му до последно.

Упоритостта, с която се придържаме към въпросното поведение, е толкова сериозен проблем, че всяка година на световният книжен пазар излизат над 100 книги, обещаващи да ви избавят от нея. И не успяват.

Истината е, че отлагането е нищо повече от един импулс. Това е същото нещо, което ни кара да си взимаме ненужни глупости на касата в супермаркета (известна още като зона за импулсивни покупки). Навремето този импулс може и да ни е спасявал живота, тъй като дилемата между "нещо малко, но сигурно сега" и "евентуални велики неща после" не е съществувала. Ако не вярвате, опитайте се да дресирате котката си да не яде, когато е гладна.

С други думи, ако искате да се преборите с непрекъснатото отлагане, ще ви е необходимо да приемете, че вашето бъдещо "аз", за разлика от далновидното ви настоящо "аз", не е личност, на която може да се има доверие. Бъдете сигурни, че дори и настоящето ви "аз" да пише чекове с най-добри намерения, то бъдещото ви "аз" няма никакво намерение да ги осребрява, поне не и в момента, в който най-много ще имате нужда от тези средства.

 

Ето защо трябва да намерите онези начини, които най-добре ще осуетят бъдещото ви размотаване още сега. Един отличен пример е програмката Freedom, която ви лишава от достъп до интернет в рамките на предварително зададен от вас период от време - чудесен инструмент, който ще ви попречи да си попречите сами. Борещите се с наднорменото тегло пък намират полза в изхвърлянето на всички калорични лакомства и в предварителното закупуване на здравословна храна за цяла седмица занапред. Някои студенти със значителен успех не си плащат кабелната телевизия преди сесия... сещате се.  

Водещи

Най-четени