Защо ни се струва, че пътят на връщане е по-кратък? 01.09 | 13:42

Всичко се дължи на различните ни очаквания, твърдят учени

От Елена Кирилова

Когато се прибират от почивка, повечето хора имат чувството, че пътят на обратно е по-кратък от този на отиване, въпреки че обикновено става дума за един и същ маршрут.

Учени вярват, че "ефектът на връщането от почивка" не е причинен от факта, че пътят вече е познат, както се смяташе преди, а се дължи на различните очаквания, съобщава в. Daily Mail.

"Хората често подценяват колко време им отнема пътуването на отиване и то им се струва по-дълго", коментира водещият изследовател Нилс де Вен от Университета Тилбург в Холандия. "Базирайки се на това усещане, човек очаква пътуването на връщане да е също толкова дълго, а то се оказва по-кратко от очакваното".

Прекалено оптимистичната предварителна преценка за продължителността на пътуването води до илюзията, че връщането е много по-кратко, твърдят изследователите.

Това заключение се основава на три кратки проучвания, в които 350 души пътували с автобус, колело или гледали видеоклип, в който имало човек, който кара велосипед.

Когато били сравнени прогнозите за продължителността на пътуването, дадени от респондентите, станало ясно, че като цяло те смятат, че връщането е с 22% по-бързо от отиването.

Най-голям ефект и разлика били установени при участниците, които заявили, че пътуването на отиване им се сторило разочароващо дълго.

Част от участниците, които казали, че предстоящото пътуване им изглежда дълго, на връщане нямали този ефект.

Учените се надяват, че ще имат възможност да обяснят по-ясно това явление като отричат твърденията, че всичко това се дължи на факта, че хората запомнят маршрута още на отиване.

Водещи

Най-четени