Защо се пристрастяваме към пържените картофи? 06.07 | 13:27

Учени откриха, че причината се крие в определен химикал

От Елена Кирилова

Хапването на едно пържено картофче без да опустишим цялата порция, се оказва напълно невъзможно за повечето от нас.

Учените обаче са работили усърдно, за да ни обяснят защо е толкова трудно да стоим далече от тази толкова вкусна, но изключително нездравословна храна, съобщава в. Daily Mail.

Според изследователите мазнините в пържените картофи отключват изненадващ биологичен механизъм, който ни прави по-лакоми.

Виновникът за всичко е химикал, наречен endocannabinoids, убедени са изследователи от Университета в Калифорния.

Екипът открил, че когато вкусят някаква мазна храна, плъховете произвеждат този химикал, докато захарта и протеините не им действат по същия начин.

Процесът започва от езика, където мазнините в храната генерират определен сигнал към организма, който се изпраща към мозъка, а после - към определена област, свързана с червата.

Там сигналът стимулира производството на endocannabinoids, което води до скок в клетъчната сигнализация, която подсказва, че организмът приема твърде много мазна храна, обясни водещият изследовател Даниеле Пиомели.

Целият този процес е свързан с освобождаването на определени вещества, свързани с глада и ситостта, които ни принуждават да ядем още повече.

Според професор Пиомели от еволюционна гледна точка при животните има непреодолима необходимост от консумирането на мазнини, които са оскъдни в природата, но често пречат на правилното функциониране на клетката.

В съвременното общество мазнините са лесно достъпни, което повишава риска от затлъстяване, диабет и рак.

Резултатите от изследването показват, че някой ден ще бъде възможно ограничаването на тази тенденция. Това ще стане чрез помощта на лекарства, които ще редуцират производството на химикала endocannabinoid, като притъпяват неговите рецептори.

Водещи

Най-четени