Здравейте, сухоземни! Внукът на Жак-Ив Кусто изплува от дълбините (ВИДЕО) 03.07 | 11:57

Фабиен Кусто счупи рекорда на прочутия си дядо

От Антония Михайлова

Фабиен Кусто, океанограф и внук на прославения изследовател Жак-Ив Кусто, счупи рекорда на дядо си по непрекъснато пребиваване под водата, съобщава тв WPBF. Той прекара 31 дни на дълбочина 18 метра в подводната научноизследователска лаборатория Aquarius край бреговете на Флорида, което е с един ден повече от рекорда, поставен от Жак-Ив Кусто през 1963 г. в Червено море.

"Здравейте, сухоземни!", приветства Фабиен хората, посрещнали екипажа на подводницата след издигането ѝ от дълбините.

Aquarius е единствената в света подводна научноизследователска лаборатория, разположена на 14,5 км южно от архипелага Флорида Кийс. На станцията има шест легла, душ, климатик и безжичен достъп до интернет. Тя е станала база за изследователски проект с името Mission 31, посветен на изучаването на кораловия риф край бреговете на архипелага. Екипа учени от различни университети на САЩ бил оглавен от Фабиен Кусто. Изследователите прекарали под водата 31 дни – от 1 юни до 2 юли.

1326535Обстановката на борда на Aquarius напомня Международната космическа станция. По 6-9 часа на ден колегите на Фабиен провеждали във водолазни костюми извън пределите на подводната лаборатория – точно както космонавтите в Открития космос. Aquarius позволява на своите обитатели да прекарват до 9 часа във водата с акваланг без необходимост от процедура по декомпресия след това.

Учените събирали разнообразни данни, отнасящи се до климатичните изменения, замърсяването на океана и изучавали флората и фауната на архипелага, картографирали дъното. По думите на изследователите за няколко дни те събрали толкова данни, колкото в други условия биха събирали няколко години – именно благодарение на непрекъснатото пребиваване под водата.

1326537Според Кусто експедицията не е преследвала за цел да счупи рекорда на неговия дядо. Задачата ѝ била да създаде уникална среда за научни изследвания. "Това е невероятно – да се намираш в такава близост до морските животни в тяхната естествена среда – заявил Кусто на пресконференция няколко часа след излизането си от дълбините. – Сърцето ми се къса, така не ми се искаше да напускам това удивително място, където живях непрекъснато 31 дни!"

Прощалната снимка, направена на станцията, Фабиен Кусто е качил в своя Twitter.

През 1963 година подобен експеримент е провел дядото на Фабиен – известният изследовател Жак-Ив Кусто. Той прекарал 30 дни на подводната станция Konshelf-2 в Червено море, поставяйки рекорд, който половин век по-късно е надминат от неговия внук.

Водещи