Зловещите неща, които не знаете за вашето тяло 10.03 | 10:19

Няколко факта, които ще ви накарат да развиете параноя по отношение на телата си

От Ивайло Коралски

Задълбавайки се из дебрите на човешката анатомия ще открием, че в нея се крият неподозирани до този момент "благини", които да превърнат безобидния досега сърбеж, в една история за любов, раздяла и още нещо...

Пригответе се за няколко адски "приятни" факта, които ще ви накарат да развиете параноя по отношение на телата си!

Не, не се шегуваме:

Малките симпатяги

Сещате ли се за това малко досадно потрепване на очите, което понякога получавате сякаш без причина? Е, да, ама причина има. Запознайте се с малкия и симпатичен Demodex folliculorum, за когото миглите ви са като палми на хавайски плаж и се чувства изключително добре да се излежава в сянката им.

Почти половината хора на планетата са впрегнати в издръжката на тези гадинки. Ако издърпате няколко мигли и ги погледнете през микроскоп, шансът да видите весела компания от пируващи паразити е сравнително голям. Те са дълги около една трета от милиметъра и се хранят с кожни клетки и мазнини. Освен да причиняват сърбеж на клепачите, кърлежчетата не могат да ви причинят никаква друга беда. Ако все пак желаете да се отървете от малките тарикатчета, можете да ги третирате с масло от чаено дърво, но поради изключително силното си антисептично действие, твърде вероятно е това масло да отстрани вредителите заедно с ретината ви...

Впрочем малчуганите оставят стабилен слой от фекалиите си по вашите мигли. Чаеното масло вече ви изглежда изкушаващо, нали?

Лицето ви е зона на смъртта

Кръвоносните съдове по лицето ви са близки приятели с тези в основата на вашия мозък. Това ще рече, че лицевите кръвоносни съдове транспортират кръв към мозъчните съдове и една инфекция, появила се в Т-зоната на лицето, може да изпрати кофти материал на кофти място в главата ви.

Така че, ако изпитвате нечовешко удоволствие от това да чоплите пъпките по носа си, то представлявате потенциална опасност за самите себе си. Ако по време на изкопните дейности си причините раничка и тя се инфектира, твърде вероятно е иначе романтичният контакт с пъпката ви да приключи с летален изход... нараняването на кожата на лицето носи голям риск от инфекции.

Останалите факти, в Div.bg

Водещи

Най-четени