Знаете ли, какво има под земята, недалеч от Стоунхендж? 10.09 | 18:05

Британски археолози са открили така наречения втори Стоунхендж

От Йоанна Димитрова

Британски археолози са открили така наречения втори Стоунхендж - комплекс от повече от 90 камъни подредени във формата на буквата "С".

Камъните бяха открити на 3 км от известния ни Стоунхендж. Под земята, на дълбочина от около 1 метър, има скали, чиято височина достига около 4,5 метра.

1564332

Паметникът е разположен по протежение на югоизточния край на стените на Дюрингтън - най-голямото известно на науката каменно селище, което се намира на 3 километра от Стоунхендж и е построено по същото време.

Комплексът е открит с помощта на специално радарно оборудване. Самите учени го наричат ​​"мечтано щастие" и смятат, че по света има още такива подобни съоръжения.

1564331

"Това е един от най-големите каменни паметници, построени някога в Европа. Той е на около 4000 години. Това е един напълно нов тип строителство за нас и неговият мащаб е наистина впечатляващ. Ние вярваме, че оригиналната сграда е била сцена за ритуали, а другите камъни изглеждат като сценични комплекти, целта на които е била да впечатлят публиката", обяснява водещият изследовател Винс Гафни.

Находката все още не е напълно разкрита, но изследователите вече са сигурни, че сградите са били използвани, като същите монолити при Стоунхендж. Камъните са били скрити под земята поне хиляда години. 

Водещи

Най-четени