Знаете ли кое е най-важното откритие в човешката история? 30.07 | 13:20

Забравете за колелото и огъня

От Лазар Тодоров

Знаете ли кое е най-важното откритие на учените през цялата човешка история?! Да, вече наредихме класацията на най-значимите открития в науката през вековете.

Забравете за откритията на Галилей и Нютон! Гравитацията дори не взема участие и не се нарежда рамо до рамо с това нововъведение. Разбира се, че говорим за един от най-екзистенциалните въпроси на нашето съвремие. А именно, защо кучетата си подушват задниците?!

Специалистите твърдят, че кучешкият нос е от 10 000 до 100 000 пъти по-чувствителен от човешкия и когато те се душат, на практика събират много важна информация. С тази тема се захваща още през 1975 година д-р Джордж Прети от Monell Chemical Senses Centre. Той се опитва да обясни аналните секреции при кучетата и койотите.

В крайна сметка станало ясно, че кучетата изпускат така наречената "анална секреция", с която да се идентифицират едно друго. Други учени пък на мнение, че заради тази секреция те иман уникална миризма и така привличат партньорите си.

Чували ли сте за Trimethylamine?! Това е органично съединение, което е продукт на разлагането на растенията и животните, и често се свързва с гниещи риба или лош дъх. Ароматът се отделя и от кучето и той зависи от диетата, пола, емоционалното състояние на животното. Като се миришат те са способни да колекционират детайли едно за друго и да си съставят мнение, пише Daily Mail.

Така съвсем спокойно можем да кажем, че носовете на домашните ни любимци са перфектни - създадени да събират куп информация. Със свой собствен набор от нерви до мозъка, органът е в състояние да заобиколя други странични ухания.

Водещи

Най-четени