Зорко електронно око ще наблюдава автомобилите в Русия 14.07 | 16:16

Ще се следи за платени данъци, застраховки и технически прегледи

От Лазар Тодоров

Дали един автомобил е изправен е много относително нещо. Трябва да се следи за техническата изправност на превозното средство, да са направени всички застраховки, да са платени данъците и ред други важни неща.

Един неизправен автомобил на пътя би могъл да стане причина за много проблеми и дори смърт. Ето защо властите постоянно правят опити да определят дали и до колко една кола е изправна. В повечето случаи това е изключително трудоемка задача, от гледна точка на това, че няма достатъчно служители, които да успеят да следят всички коли на пътя.

В Русия обаче вече решават този проблем.

Данни за автомобилите ще бъдат получавани със специален достъп на портал, създаден от руското кметство и столичното управление на Държавната автоинспекция към МВР. Застрахователите ще ползват данните при издаването на полица, а банките – при оформяне на кредит за покупка на автомобил.

През втората половина на този година Московските власти ще отворят и базата данни за ПТП-та, датата на регистрация на автомобила, както и за издирваните от полицията возила.

Предвижда се през 2014 г. към информацията да се добавят и данни за платения данък, застраховката "Гражданска отговорност" и техническия преглед.

Вижте още за зоркото електронно око в Русия в Insmarket.bg.

Водещи

Най-четени