И дървото няма да ви спаси, ако ви подгони крокодил 15.02 | 14:45

Хищникът имал и катерачески умения

От Ивайло Коралски

Крокодилите могат да се катерят по дърветата и от там да дебнат плячката си, установи проучване на тези хищници в Австралия, Африка и Северна Америка, съобщава Reuters.

Хората, които навлизат в техните територии, трябва да се оглеждат вече освен във водните басейни, и в короните на дърветата. Откритието за неподозираните способности на крокодилите направи екипът на Владимир Динец, изследовател от университета в Тенеси.

Проучването със сигурност установило, че тези влечуги без проблем могат да се изкатерят на височина до 2 метра. Динец получил и разкази на очевидци, които твърдели, че са виждали крокодили в корони на дървета на височина 9 метра.

Владимир Динец изтъква, че тези животни не са оборудвани със структура на стъпалото, характерна за катерачите в животинското царство. При все това младите екземпляри без проблем пропълзяват вертикално по стволовете на дърветата, докато по-едрите им събратя се изкачват под ъгъл. Те са много ловки и бавно, но упорито постигат целта си.

Учените предполагат, че крокодилите предприемат вертикални пътешествия, за да наблюдават по-добре територията си от високо.

Другата причина е да затоплят телата си на слънцето, когато липсват подходящи места на сушата в техните местообитания. Хората, които познават добре тези хищници, отдавна знаят за катераческите им способности. Но това е първото изследване, което научно ги доказа. Екипът на Динец установи през 2013 година, че крокодилите използват и примамки, за да ловят птици - единствените влечуги с подобни умения, припомня БТА.

Водещи

Най-четени