И мишките вече използват iPad 26.12 | 11:04

Американски биолози научиха гризачи как да ползват устройството, стимулирали ги с храна

От Ралица Стоянова

Американски биолози показаха, че планшетите на компанията Apple са много подходящи за изследване на паметта и за  обучението на мишки, съобщи сп. Behavioural Processes. 

За да изучат поведението на мишките, учените са създали специална камера, една от стените на която е била заета изцяло от вертикално разположен интернет таблет. На него биолозите са  показвали на мишките изображения с геометрични фигури, които  животните е трябвало да запомнят. 

Учените са провели няколко експеримента. По време на тях мишките са били научени да работят с планшета. В общия случай на гризачите са били показвани геометрични модели, които след кратка пауза са били сменяни с други. Животните е трябвало да  запомнят първия и да го сравнят с останалите, пише БТА.

Специалистите установили, че когато гризачите не е трябвало да докосват планшета (когато новото изображение не е се е  различавало от старото), обучението вървяло бавно. От друга страна, когато е трябвало да се натисне едно от няколко  алтернативни изображения, мишките бързо се научавали да  използват устройството и съобразявали какво трябва да направят. Като стимул е била използвана храна.

Водещи

Най-четени