И неандерталците са воювали с копия 16.11 | 13:32

В Южна Африка намериха най-старите каменни върхове на копия, датиращи отпреди 500 хил. г.

От Кремена Бедерева

Антрополози идентифицираха в Република Южна Африка най-старите каменни върхове на копия, датиращи отпреди 500 хиляди години, предадоха AP и AFP. Остриетата са с 200 хиляди години по-стари от тези, които досега бяха известни на учените.

Обработените каменни върхове, закрепяни върху копия, бяха често срещани при археологически разкопки, датиращи отпреди 300 хиляди години, изтъкват специалистите, припомня БТА. С новото откритие вече е сигурно, че подобни сечива са били използвани още преди половин милион години, в периода на Homo heidelbergensis, последния общ предтеча на съвременния човек хомо сапиенса и на изчезналия му днес братовчед - неандерталския човек.

"Въпреки че и неандерталците, и хомо сапиенсите са използвали върхове на копия от камък, това откритие е първата индикация за това, че тази технология датира от времето, когато тези два вида са се разклонили", отбелязва Джейн Уилкинс от университета в Торонто, автор на изследването.

Нейният екип старателно проучил каменните артефакти с размер около 8 сантиметра, разкрити през 1979 година при разкопки в Кату Пан 1 в южната част на РЮА. Но тогава още не беше ясно дали те са били върхове на копия или други сечива.

Водещи

Най-четени