И пещерните хора са спали в легла 14.12 | 19:31

В Южна Африка откриха най-древните легла, намирани досега

От Андриян Георгиев

Археолози са открили най-старите легла в света, както и това, че пещерните хора, които са спали на тях преди 77 хил. години, са използвали "препарати" против комари. Предишното най-древно легло, известно на науката, датираше от преди 50 хил. години, пише в. Daily Mail.

Древните са си създавали комфорт, използвайки свойствата на растенията още преди 77 хил. години, разкрива ново изследване.

Леглата са били направени от пресовани стебла и листа и са открити в скален подслон в Южна Африка, който е бил дом на древните. Най-старите "рогозки" за спане са особено добре запазени.

Поне три различни археологически пласта в местността Сибуду съдържат останки от легла, оставени от хората, които са спали там преди 77 хил. години, като леглата са били от листа, съдържащи инсектицидни химикали, които са пазели комарите далеч от хората, докато спят. 

"Изборът на тези листа за изграждането на легла предполага, че ранните жители на Сибуду са имали задълбочено познание за растенията наоколо, и са били наясно с тяхната употреба за медицински цели", казва ръководителят на екипа проф. Лин Уодли от Университета на Уитуотърсранд в Йоханесбург. 

Уплътнените слоеве растения също така може да са били използвани като работни повърхности, заявяват изследователите, които съобщават за своите открития в престижното сп. Science

Новото откритие е с 50 хил. години по-старо от най-древните предишни примери на запазени легла. 

Анализът на находката показвал, че леглата многократно са били обновявани. Също така става ясно, че преди 73 хил. години жителите редовно са изгаряли своите легла след използване. 

"Те са палили използваните легла, като вероятно по този начин са се опитвали да унищожат вредителите", казва съавторът на изследването д-р Кристофър Милър от Университета в Тюбинген, Германия. "Това е подготвяло местността за бъдещо обитание и представлява новаторски начин за използването на огъня за поддържане на местоживелището." 

Преди около 58 хил. години леглата започват да се увеличават, което предполага нарастване на населението. Това е малко преди ранните съвременни хора да започнат експанзията си извън Африка, заселвайки Европа и Азия. 

Водещи

Най-четени