И щастието е... 18.07 | 09:01

Половинка, пари и цел в живота. Вие какво си помислихте?

От Антония Михайлова

Какво не ни достига за щастието? Отговор на този въпрос са се опитали да намерят австралийски психолози. Те решили да определят така наречения златен триъгълник на щастието, тоест трите елемента, които лежат в основата на щастието в живота на всеки човек.

Наличието на тези елементи позволява на човека да се чувства щастлив.

Естествено, на първо място е половинката, след това е доходът, който по изчисление на учените трябва да е около 100 000 долара на година, и социалната активност, която дава цел в живота.

Специалисти от университета Дикин са анализирали 29 изследвания за последните 12 години. След това направили извод, че ако не се вземат под внимание тежките заболявания, то състоянието на здравето не влиза в триъгълника на щастието.

Което е особено странно – за нивото на щастие не са много важни нито местожителството, нито това, с което се занимавате (рода дейност), нито вашата националност, нито наличието или липсата на деца.

Проф. Робърт Каминс, който е един от авторите на последното изследване, съветва медиците да обръщат повече внимание и да мислят повече за щастието на пациентите си като цяло, а не да зациклят и да се фокусират само на нивото на холестерола или високото кръвно. Тоест необходимо е да се обръща повече внимание на психологическото здраве, а не на физическото.

Каминс твърди, че изследването потвърждава и мисълта, че с възрастта животът може да стане само по-добър, особено във възрастта 55–60 години, с изключение на случаите, когато човек има тежко заболяване.

Най-важният индикатор на вашето настроение и самочувствие се явява усмивката. Ако се усмихвате често, значи животът наистина ви спори и се намирате в "златния триъгълник".

Така де, съгласни сме, че всеки ще се чувства щастлив със 100 000 долара на година, ама не всекиму се предоставя такава възможност. Нищо де, не пречи да си помечтаете, и то тъкмо сега, когато астролозите ни обещават мечтите ни да се сбъдват. Те също споменават триъгълник на щастието, само че космически, от който не бива да пропускате да се възползвате.

Е, ако не се сдобиете с такава прилична сума на година, поне може да си останете с мечтите. Те поне все още са безплатни.

Водещи