Идеалната игра голф си има формула 31.07 | 14:46

Учени наблюдавали позата на десетки професионални играчи

От Елена Коцева

Учените изяснили, че някои движения са изключително важни за добрия удар в голфа. Своето изследване учените публикуват в Journal of Applied Biomechanics.

Изследователите са заснели играта на десетки професионални играчи на голф и на петима начинаещи, така че да получат триизмерен образ. Анализирайки записите, авторите изясняват как именно трябва да се движат спортистите, за да постигнат възможно най-високи резултати.

Специалистите оценили значението на т.нар. S- и X-фактор. Първият характеризира наклона на раменете на играча, а вторият – положението на бедрата спрямо раменете при нанасяне на удар.

Оказало се, че тези два фактора при професионалните играчи имали голямо значение, а при начинаещите - минимално. Идеалният наклон на стойката на играча и при двата фактора бил ъгъл от 10 градуса.

Според авторите тези два фактора позволяват на професионалните играчи да правят по-силни удари и едновременно с това да намалят риска от получаване на травми.

По-рано друг колектив от изследователи определи параметрите на идеалното игрище за голф. За разлика от стандартните игрища, то не трябва да бъде разграфено от ями, а от канали.

Водещи

Най-четени