Идея за статуя на Карла Бруни възмути парижани 13.02 | 17:27

Възмутени коментираха като обида за италианските работнички да им се даде образа на свръхбогата жена

От Олга Андреева

Статуя, изобразяваща работничка в заводско облекло и с лика на съпругата на френския президент Карла Бруни-Саркози, внесе смут сред парижани и стана повод за спорове в общината.

Оказа се, че кметът на парижкото предградие Ножан-сюр-Марн, който още през 2011 г. прокара проект за изработването на статуя, която да бъде финансирана с 41 000 евро от кметството, всъщност е възнамерявал тя да бъде с лика на Карла Бруни.

Според в. "Паризиен", цитиран от БТА, статуята изобразява работничка в заводско облекло и отдава почит на жените, главно от италиански произход, които са работели в бивш завод за украси от пера в града.

Карла Бруни, която наскоро роди дете на френския президент, действително се е съгласила да позира за авторката на статуята Елизабет Сибо, но източници от обкръжението ѝ подчертаха, че никога не е ставало дума да се споменава името ѝ.

Саркози, която по професия е модел, вече не позира с търговска цел, а го прави само при молба и винаги безвъзмездно, обясниха източниците.

Този проект за статуя е гротесков, заяви социалистическият общинар Уилям Жеб. "Обида за италианските работнички е да им се даде образа на свръхбогата жена. Нямам нищо против Карла Бруни-Саркози, но тя не представлява работническия свят", заяви той.

Представителят на десницата Мишел Жил също разкритикува проекта, който според него е политически ход на кмета на общината Жак Мартен с наближаването на президентските избори.

Според обкръжението на френската първа дама възникналият спор е използване за политически цели на нещо, което няма нищо общо с политиката.

Водещи

Най-четени