Избраха най-голямата, вкусна и красива шопска баница 31.12 | 12:04

Баница с диаметър над 1 метър и тегло 40 килограма бе атракцията на конкурса

От Андриян Георгиев

Баница с диаметър над 1 метър и тегло 40 килограма бе атракцията на конкурса за най-вкусна новогодишна баница, който се проведе вчера, 30 декември, в парка пред Народния театър в София, съобщават от А.Р.И.З.-7.

Първият и единствен по рода си коледен фестивал се провежда тази зима в София като част от кандидатурата на града за Европейска столица на културата през 2019 г. Като такава, инициативата домакинства на множество културни прояви, дълбоко свързани с българските традиции, характерни за коледните и новогодишни празненства.

Наред с кулинарните изкушения, приготвени за надпреварата, гостите на събитието се радваха и на веселите песни на женската фолклорна група "Детелини" от село Радуил, както и на фолклорния дует от Самоков Латинка Трохарова и Васил Стоянов. Специалното за празничното състезание певците облякоха народни костюми и се качиха с песни на сцената на "Зеленият коледен град" В инициативата на организаторите се включиха хора от всички възрасти.

Кулинарните творения на участниците бяха оценявани в три категории: най-красива, най-голяма и най-вкусна баница. Председател на журито, което подбираше най-апетитните изкушения, бе организаторът на кулинарния фестивал "Пъстра трапеза" Шеф Пеньо Иванов - съосновател на Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите – А.Р.И.З.-7.

Победителите получиха подаръци, любезно предоставени от организаторите.

Най-голямата баница направи завод "Елиаз" от Горубляне. Призът за най вкусна баница си поделиха Димитрина Давидова от "Родопея" и Иво - Бабата от Желен, а най-красива баница извая баба Мария от село Радуил.

В "Зеленият коледен град”, който може да се посети до 10 януари, има изненади за всички гости на фестивала. Малчуганите ще имат възможност да се веселят и да се снимат със Зеления Дядо Коледа, който ще раздава подаръци в определени часове от деня, както и да играят в детския център на градчето под наблюдението на опитни специалисти. Възрастните могат да се насладят на песни, танци, хапване и пийване, а до 10 януари всеки ден сцената ще бъде изпъстрена със специална и разнообразна програма, която да забавлява всички гости на "Зеленият коледен град”.

Водещи

Най-четени