Известна холандска картина се оказа фалшификат 04.07 | 09:16

Произведението, което се намира в известна британска колекция, е дело на фалшификатора на картини Хан ван Меерген

От Елена Кирилова

Холандско платно живопис, което се намира в една от най-важните британски колекции на произведения на изкуството, се оказа фалшиво, съобщава в. Telegraph.

До момента се смяташе, че творбата "The Procuress”, която се намира в Института по изкуствознание в Лондон, е копие на нарисуваната през 1620 г. картина на холандския майстор Дирк ван Бабурен. Копието е направено през 17 в. и е дело на известен фалшификатор.

След няколко теста за шоуто на БиБиСи Fake or Fortune?, се оказало, че картината е фалшификат, създаден от холандеца Хан ван Меегерен, починал през 1947 г.

През 2009 г. уважаван вестник разкри, че куратори от Института по изкуство Courtauld и Националната галерия във Великобритания вярват, че картината "изглежда като нарисувана през 17 в.".

Благодарение на изследванията за предаването на БиБиСи учените установили наличието на синтетична смола, която е подобна на бакелит. Тя била смесена с боите, за да може да се подправи възрастта на картината.

По ирония на съдбата това било и мнението на Джефри Уеб, човекът, който подарил творбата на Института по изкуство през 1960 г.

Проучването е направено от Филип Моулд, който е търговец на картини на старите майстори и има опит в откриването на оригиналните произведения.

През годините Ван Меерген успял да измами различни купувачи с около 65 млн. сегашни лири, воден от горчивината, че личните му картини били отхвърлени.

Негови фалшификации са заблуждавали водещи художествени галерии по света, включително и "Райхсмузеум" в Амстердам, който платил рекордна цена за работа, която се оказала фалшива и в момента стои в складовете.

По време на съдебен процес през 1947 г. мъжът признал, че е фалшифицирал творби на седем от старите майстори, но към настоящия момент броят на художниците е 21, като се предполага, че има и още.

Водещи

Най-четени