Издънка! Руската православна църква отпечата календар със Сталин 08.01 | 09:48

А при управлението му свещеници са подлагани на репресии

От Антония Михайлова

Нов биографичен календар за 2014 година с изображението на Йосиф Сталин е отпечатан в патриаршеското издателство на Руската православна църква.

Знаменателен е фактът, че служителите на Московския патриарх на Руската православна църква нееднократно са осъждали политическата дейност на Сталин. Например зам.-ръководителят на отдела за външни църковни връзки на Московския патриарх игумен Филип от името на митрополит Иларион Волоколамски още през 2010 година отбелязва:

"При Сталин е била създадена нечовешка система и нищо не може да я оправдае – нито индустриализацията, нито атомната бомба, нито съхранението на държавните граници, нито дори победата във Великата отечествена война, тъй като всичко това е постигнал не Сталин, а народът."

При управлението на Сталин нееднократно едни или други православни свещеници са подлагани на репресии. В много източници има сведения за това, че именно Сталин е разрушавал храмове в Русия. Най-жестоката постъпка на Сталин била заповедта му да се взриви храмът на Христос Спасител в Москва през 1931 г.

1154446

Водещи

Най-четени