Изкуството, наречено перфектната препечена филийка хляб 26.07 | 07:13

Учен създаде математическа формула за приготвяне на идеалните препечени филийки

От Елена Кирилова

Учени разкриха математическата формула за перфектната препечена филийка, като обясниха, че за приготвянето й са нужни точно 216 секунди, съобщава Daily Mail.

Екип от изследователи провел проучване, резултатите от което сочат, че оптималната дебелина на филийката е 14 мм, докато идеалният размер на маслото е 0,44 грама на квадратен инч.

Препоръчителното време за приготвяне води до "златисто-кафяв цвят" и "перфектен баланс между външна хрупкавост и вътрешна мекота".

Освен това външната част на филийката трябва да е 12 пъти по-хрупкава от вътрешната.

За да достигнат до този резултат, експертът по хляба д-р Дом Лейн, който е консултант в областта на храните, прекарал цяла седмица в изпичане и дегустация на зашеметяващите 2000 филии.

Лейн и екипът му открили, че за най-добър ефект е най-добре да се използва пресен бял хляб, който трябва да постои в хладилника, докато добие температура от 3 градуса по Целзий.

И двете страни на филийката трябва да се пекат едновременно, като за тази цел е нужен тостер, а не грил. По този начин се помага за "ограничаване прекомерната загуба на влага".

Веднага щом бъде извадена от тостера филийката трябва да бъде намазана с масло, в противен случай губи от топлината, необходима за разтапянето на маслото.

А за да е пълно съвършенството, готовото и намазано парче хляб трябва да бъде срязано веднъж по диагонал и сервирано в чиния, предварително затоплена до 45 градуса по Целзии. Така се ограничава процеса на кондензация под самата филия. .

Водещи

Най-четени