Измамни линкове из цялата мрежа 18.05 | 18:45

Измамата „SMiShing“ може да ви навреди повече, отколкото предполагате

От Вероника Стойновска

Някога изпращали ли са ви текстово съобщение с прикачен линк към него? Експертът по кражбите на самоличност Робърт Сицилиано предупреждава, че това може да e измама, свързана с кражбите на самоличност, известна като "смишинг" (SMiShing), пише Yahoo.

Думата "смишинг" произлиза от английския език и означава да спечелиш фалшива или нереална награда. Често се появяват линкове в интернет, на които пише "кликни тук" и ни подканва да си вземем измислената награда. При кликането на "заразния" линк, той изтегля зловреден код, който вреди на вашето устройство.

При подобно натискане на бутона на мишката или на телефона ви, инсталираният софтуер позволява на "хакера" да управлява личната информация на GSM-а или компютъра ви. Негодникът дори може да използва устройството, на което работите, за да се добере до вашата банкова информация.

Робърт Сицилиано дава няколко полезни съвета как да избегнем т.н. "смишинг":

1) Инсталирайте антивирусна програма на компютъра си, ако още не сте го направили, или редовно актуализирайте версията на досегашната си такава;

2) Избягвайте да влизате в подозрителни сайтове и не се поддавайте на измамните реклами с обявени награди, според които, вече сте спечелили;

Експертът добави, че освен познатата ни, вече има много други разновидности на измами по телефона и чрез интернет, като например телефонните измами и т.н. "скиминг" измами (от англ.- "обиране").

Скимингът е кредитна или дебитна измама, при която мошениците поставят оборудване за обработка на дебитните и кредитните карти на мястото на продажбата, например в магазина или бензиностанцията. То представлява мъничко устройство, което се поставя при четеца на карти и позволява извличане на информацията, когато приплъзнете картата през четеца.

Тами Нийли, старши директор на корпоративния отдел по комуникации в LifeLock, споделя, че най-добрият начин да избегнете подобна измама е да бъдете бдителни и да внимавате при използването на картата си в бензиностанции, които се намират извън населени места.

Водещи

Най-четени