Измислиха суха баня за мързеливци 20.06 | 09:32

Вече я използват авиокомпании и войници на фронта

От Олга Андреева

Може да е жега и къпането да се превръща в неотложна необходимост, но винаги има хора, които биха предпочели да си спестят поне няколко бани в седмицата.

За тях южноафрикански студент измисли т.нар. "суха баня", благодарение на която могат да поддържат лична хигиена без да се налага да полагат големи усилия и най-вече - без да се мокрят.

22-годишният Лудвик Маришане от университета на Кейптаун е разработил продукта DryBath – безцветен гел, който се нанася на кожата без отмиване и върши същата работа като водата и сапуна, посочва abs-cbnnews.com.

Младежът се вдъхновява за изобретението от свой мързелив приятел, на когото, главно през зимата, хич не му се занимавало с къпане, особено когато липсвала и топла вода.

Маришане започнал да търси за формула в Google и Wikipedia и след шест месеца бил готов с DryBath, за който получил патент.

Липсата на тежка спиртна миризма различава "сухата баня" от обикновените антибактериални гелове за ръце. Иновативният продукт образува биоразтворим почистващ филм с овлажнители и без миризма.

В момента продуктът се ползва с търговска цел, като сред клиентите са големи авиокомпании, които го предлагат при дълги полети, както и правителства, които го дават на войниците на фронта.

Сухата баня вече се прилага широко и в Африка и други развиващи се страни, където липсват условия за елементарна хигиена и стотици милиони хора нямат редовен достъп до вода.

С изобретението Маришане дори е спечелил международна награда за студент-предприемач на годината.