Изненада! Клюките са полезно явление 29.01 | 08:25

Насърчават сътрудничеството и противодействат на тормоза

От Надежда Стоянова

Колкото и да мразите клюкарите, явно трябва да сте малко по-снизходителни към тях. Твърдението, че те са винаги злонамерени, изглежда е тотален мит. Оказва се, че техните измислици са полезни за хората, защото насърчават сътрудничеството и противодействат на тормоза.

Това установили учени от Станфордския университет, които тествали група доброволци, играещи специална компютърна игра. В нея трябвало да взимат финансови решения, но между рундовете правели почивка, за да разменят по някоя друга дума. След това можели да използват получената информация в следващите си ходове.

"Групите, в които хората често клюкарстват, са много по-малко егоисти", обясняват от изследователите.

Проучването показало, че споделянето на "информация за репутацията" може да има положителен ефект. Така можело да променим тези, които обичат да тормозят другите и да ги накараме да помагат.

"В групите, които позволяват на членовете си да поклюкарстват, сътрудничеството е по-добро и намалява егоизмът. Положението става още по-добро, ако хората могат да изолират членовете със слабо доверие", споделят психолозите пред Psychological Science.

Клюките помагат на хората да се социализират към дадена група. Тези, които проявяват егоизъм, могат моментално да отпаднат от кръга, в който са влезли. Отстранявайки дезертьорите, по-сговорчивите могат да се чувстват по-свободни и спокойни. Все пак има надежда и за "корабокрушенците". Когато останат изолирани, те стават склонни да променят поведението си.

Водещи

Най-четени