Изобретиха писалка, която ще ни поправя, ако пишем грешно 26.03 | 19:36

Химикалът ще ни сигнализира за грешки и ще стимулира паметта и възприятията

От Пламена Вълчева

Технологиите вече изместиха до такава степен добре познатите ни методи, че дори забравихме да пишем на ръка. Писането на хартия вече ни изглежда демоде, а да не говорим за държането на химикал.

За наше улеснение двама германски изобретатели създадоха химикал, който ще проверява за грешки при писането. Химикалката носи името Lernstift, което в превод от немски значи "молив за научаване", предава Daily Mail.

Писалката има вграден сензор, който разпознава движенията при писане и следи за правилно изписване на думите. Когато допуснем грешка, тя ще започва да вибрира. Освен това писалката разполага с wi-fi сензори, които я свързват с приложение в телефон или компютър.

Германецът Фалк Уолски, експерт в обработването на дигитално съдържание, видял грешките на сина си в училище и се вдъхновил от безжичната система на хеликоптер, с който си играело детето. Той се захванал за работа заедно с колегата си Даниел Кешмахер и резултатът бил Lernstift.

Lernstift не се нуждае нито от мастило, нито от хартия, а използва софтуер за разпознаване на почерка на ръката, за да сигнализира за грешките, веднага щом бъдат допуснати. В същото време тя стимулира възприятията и паметта - способности, които изглежда губят терен заради сензорните екрани.

Устройството се нуждае от още малко усъвършенстване, за да може да се адаптира към почерка на всеки потребител. За момента е разработено на английски и немски, но създателите му твърдят, че работят и по други езици. Идната седмица те смятат да изпробват експериментална безжична версия на писалката в няколко училища и ако всичко е наред, завършената версия ще започне да се продава в края на годината.

Водещи

Най-четени