Изпитваме състрадание дори към роботите 06.05 | 16:29

Ако видим малтретиран робот, реагираме, като на истински човек

От Елена Кирилова

Хората могат да изпитат състрадание към малтретиран робот, както се случва, ако видят човек в подобна ситуация, съобщава сп. "Сианс е авнир".

Това сочи изследване на учени от университетите в Есен и Дуисбург в Германия. Интересното е, че изпитваме състрадание не към хуманоидните роботи, а предимно към тези, които избщо не приличат на хора. 

До този извод учените стигнали, след като прожектирали на 40 души видеоклип с малък робот динозавър, който бил малтретиран или към него се отнасяли с любов. 

След всяка подобна прожекция присъстващите трябвало да кажат какво са изпитали. По-голямата част били впечатлени от филма, показващ малтретирания робот. Сцените с насилие също така били гледани с много по-голям интерес. 

През цялото време участниците били наясно, че става дума за робот, който не може да изпита болка, но всички признали, че са се почувствали много неудобно в мига, в който чули пронизителните му писъци.

На други 14 души пък били процектирани други видеоклипове. В рамките на прожекцията била изследвана мозъчната дейност на участниците, като за целта бил използван ядреномагнитен резонанс. 

Учените установили, че при сцените на насилие срещу хора и роботи, в мозъка се активират едни и същи зони, допълва БТА. 

Водещи

Най-четени