Изпробват стъклената преграда на лъвовете в столичния зоопарк 05.07 | 07:52

Новата стъклена преграда ще замени старите железни решетки

От Андриян Георгиев

Преградата от 5-сантиметрово стъкло, която разделя лъвът Славчо, лъвицата Стефани и малките лъвчета Косара и Калиман от посетителите в Столичния зоопарк ще бъде изпитана днес, съобщи директорът на зоопарка д-р Иван Иванов, цитиран от БТА.

Новата преграда, която замени старите железни решетки, ще бъде сертифицирана и одобрена от инспектори, а за да стане това, тя трябва да отговаря на натоварване от 20 килоджаула, обясни още д-р Иванов.

Паралелно с тази дейност тече и обновяването на външните клетки на големите "котки". На привършване са дейностите по "пълната промяна" на външната тигрова клетка, предстои да започне обзавеждането и на лъвската. Плановете са до есента да приключим с тези ремонти.

Външната, сега главно бетонова клетка, ще заприлича на оазис, като главната цел е визията да е близка до естествената. Освен дървения обков на всички стъпала ще бъдат поставени и сенници за животните. Зеленината трябва да закрие всичко.

Истинската атракция ще е за посетителите на зоопарка. След изпълнението на ремонта ще има специална къщичка за клетката на лъвовете - тя ще е с близо 20 м по-навътре от сегашната. Посетителите ще могат да наблюдават по-отблизо животът на "царя на животните" през специални добре укрепени илюминатори.

Водещи

Най-четени