Изследовател от НСИ ще брои тюлените и пингвините на Антарктида 10.01 | 11:50

Иглика Трифонова заминава за втори път на Ледения континент

От Деляна Петкова

Иглика Игнатова, експерт от пресцентъра на Националния статистически институт (НСИ), ще бъде част от 20-татат юбилейна българска експедиция на Антарктида, съобщиха от института. Експедицията ще пребивава в българската база "Св. Климент Охридски" на о. Ливингстън от 20 януари до 1 март 2012 година.

Иглика ще се включи в проект, изследващ разнообразието на Ледения континент и ще взима ДНК проби от тюлени. В свободното си време тя ще организира преброяване на пингвините и тюлените.

Ръководителят на експедицията е проф. Христо Пимпирев. Той коментира, че през тази година осем дами участват в българската експедиция, а биологичният проект за генетично-популационни изследвания на морските бозайници е първи по рода си в тази част на Антарктида.

Това е второто посещение на ПР-ката Иглика Трифонова на Ледения континент. Преди 6 години тя участва като фотограф в състава на 14-тата българска експедиция. Тя носи знамето на Националния статистически институт, което ще се развее на българската база, допълват от НСИ.

 

 

Водещи

Най-четени