Изтрий лошите мисли със сън 23.09 | 20:30

Докато спим, страховете избледняват, доказаха американски учени

От Антония Михайлова

Човешката памет може да се редактира по време на сън, установили изследователи от Северозападния университет в Чикаго.

Те са разработили методика и са публикували изследването си в Nature News.

Досега множество опити над животни и наблюдения на психолози са помогнали да се установи, че по време на сън паметта променя фокуса от краткосрочна на дългосрочна, или с други думи – настъпва консолидация на паметта. Смяташе се, че въздействието върху нея в този момент може да се отслаби или да се изтрие съвсем.

В експеримент взели участие 15 доброволци. На всички по време на фазата на дълбок сън било дадено да усетят миризма, която преди асоциирали със слаб токов удар. Изследователите смятали, че по време на сън спомените за неприятния опит ще избледнеят. След проведената на следващия ден проверка се оказало, че теорията на учените се оправдала.

За да разберат колко е здрава асоциацията между токовия удар и миризмата, изследователите приложили два независими метода. Първо, те следили колко пот отделят доброволците – тези, които подсъзнателно очаквали токовия удар, се потели по-силно. Второ, мозъчната реакция на миризмата била регистрирана с магнитно-резонансен томограф. Двете проверки показали, че спомените са станали по-слаби.

Връзката на редица стимули (включително миризми) с лоши спомени е важен компонент от посттравматичното стресово разстройство. Разработването на методи, позволяващи да се отслабят тези патологични връзки, се провежда както от медици, така и от учени – прогресът в тази област се свързва с разширяването на знанията за консолидацията на паметта.

Наскоро беше направено още едно откритие, което се смята за първа крачка по пътя към създаване на метод за манипулиране на човешката памет. Изследователите успяха да предизвикат изкуствени спомени при мишки, като въздействаха върху мозъка на гризачите с химични препарати и генетични превключватели.

Според учените тези експерименти позволяват да се изработи технология за изтриване на неприятните спомени и замяната им с позитивен опит, получен в реалността или изработен по изкуствен начин.

Изследователите твърдят, че при човека това ще става по-лесно, отколкото при мишките, тъй като способностите му за образно мислене и творчество ще позволят лесно да се предизвикват изкуствени образи, които са в състояние да заменят истинските спомени.

Водещи

Най-четени