Изумителните факти за растенията, които не знаете 13.01 | 19:31

Растения, хора... живот...

От Ивайло Коралски

На планетата живеят повече от 300 хиляди видове растения. Въпреки това много хора нямат никаква идея, че сетивата на въпросните са адски развити. Нещо повече, част от техните черти за самосъхранение могат да бъдат сравнени със същите при човека.

В този ред на мисли, могат ли растенията да мислят?

Върху земната повърхност, кумулативната маса на растенията е 1000 пъти по-голяма от тази на животните. Въпреки това си преимущество, растенията са неподвижни и не могат да шават наоколо, което си е един огромен еволюционен недостатък.

Тъй че еволюцията буквално е принудила растенията да се адаптират към околната среда по всякакви креативни начини, които често остават незабелязани от невъоръженото човешко око.

Растенията знаят как да се отбраняват

Идеален пример в случая е т.нар. "цвете-труп", което е покрито с малки косъмчета, усеща топлина и освобождава миризма, досущ като тази на разлагаща се органична тъкан. Така то привлича пчели и бръмбари, които играят ролята на негови опрашители. 

Когато едно растение е нападнато от насекомо, животно или патоген, то знае какво се случва. Когато животните започнат да "закачат" акациевите дървета например, те бързо реагират, произвеждайки танини.

Танините правят листата им вкусово неблагоприятни за животните и трудни за храносмилане. Някои акации произвеждат толкова много, че дори могат да убият лакомото животно!

Може би по-впечатляващи ще ви се сторят някои видове памук и царевица. Когато ги нападат гъсеници, те отвръщат подобоващо на удара, пускайки химикали, които привличат паразитни оси.

Последните бързо пристигат на местопрестъплението и убиват натрапниците. На някакво странно ниво, няма да е погрешно да се каже, че въпросните растения общуват с осите.

Струва ви се странно? Представете си, че дори само записаният шум на гъсеници, предъвкващи листата им, предизвиква същата реакция. Без никаква форма на докосване, растенията реагират така, сякаш чуват какво се случва около тях.

Още, в Kulinar.bg.

Водещи